Σε εξέλιξη βρίσκεται η αστυνομική έρευνα μετά τα κρούσματα σε ηλικιωμένους  που εντοπίστηκαν στο Σωκράτειο Μέλαθρον Ευγηρίας στη Λεμεσό. Μετά το σάλο που ξέσπασε με την εμφάνιση 39 κρουσμάτων και τη μεταφορά μερικών  από αυτούς  στο Νοσοκομείο Αναφοράς, η Αστυνομία δέχθηκε μια καταγγελία από συγγενή θύματος.

Αμέσως μετά την κατάθεση της καταγγελίας, οι ανακριτές άρχισαν έρευνα μέσω καταθέσεων και συγκέντρωσης στοιχείων. Ωστόσο, η υπόθεση έλαβε άλλη τροπή μετά την παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας. Χαρακτηριστικά το Υπουργείο ζήτησε όπως εμπλακεί ενεργά η Αστυνομία στην υπόθεση θεωρώντας ότι έλαβε πολύ σοβαρές διαστάσεις, αφού προκύπτει έντονη διασπορά του ιού που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Το αίτημα του Υπουργείου είναι σαφές και ζητεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο να προκύπτουν ποινικά αδικήματα από ενέργειες που έγιναν από πλευράς του Οίκου Ευγηρίας.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Χρίστος Ανδρέου τόνισε στην Offsite ότι «η Αστυνομία άρχισε την έρευνά της μετά την πρώτη καταγγελία που έγινε. Ο κ.Ανδρέου τόνισε ότι μέσα από την έρευνα θα φανεί κατά πόσον προκύπτουν αδικήματα. Σε περίπτωση που προκύψουν ποινικά αδικήματα τότε θα ζητηθεί η συμβουλή του Γενικού Εισαγγελέα».

Η Αστυνομία παράλληλα έλαβε έκθεση από το Υπουργείο Υγείας ενώ θέλει να λάβει καταθέσεις από άτομα που είναι απομονωμένοι λόγω του ιού. Παράλληλα, θα εξεταστεί κατά πόσον εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας, στις 23 Οκτωβρίου η Μονάδα Επιδημιολογικής Επισκόπησης ενημερώθηκε για τέσσερα θετικά δείγματα από τα 13 που λήφθησαν από τον Οίκο Ευγηρίας. Τα κρούσματα αφορούσαν σε νοσηλευτικό και γραμματειακό προσωπικό. Στη συνέχεια και κατόπιν συνεννόησης της Ομάδας Ιχνηλάτησης με τον ιδιοκτήτη του Οίκου Ευγηρίας πραγματοποιήθηκαν τεστ σε όλους τους ενοίκους και το προσωπικό με έξοδα του Γηροκομείου.

Την 1η Νοεμβρίου ο ιδιοκτήτης του Οίκου Ευγηρίας επικοινώνησε με το Νοσοκομείο Αναφοράς λέγοντας ότι προέκυψαν θετικά περιστατικά ζητώντας διακομιδή τους στο Νοσοκομείο.  Όπως επιβεβαιώθηκε, προέκυψαν άλλα 27 πιθανώς θετικά κρούσματα  στα οποία πραγματοποιήθηκαν τεστ με μη αναγνωρισμένη μεθοδολογία.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία σε όλους τους ενοίκους και τα μέλη του προσωπικού με συνολικά 106 δείγματα. Από αυτή τη δειγματοληψία προέκυψαν και άλλα κρούσματα με τον αριθμό να ανέρχεται  συνολικά στα 39 θετικά στον ιό άτομα, ενώ κάποια μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Αναφοράς.

ΠΗΓΗ: offsite