«Είμαστε σίγουροι πως η ηγεσία της Κύπρου θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για επιδίωξη ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής και την περαιτέρω προώθηση της κοινώς επωφελούς διμερούς συνεργασίας, η οποία έχει πλούσια ιστορία»

Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα. Με την Μόσχα πια να ανησυχεί για την Κύπρο, ειδικά όταν τα ηνία του Λευκού Οίκοι αναμένεται να πάρει ξανά το ρώσοφοβικό Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ.

Η Ρωσία είναι βέβαιη πως η Κύπρος θα συνεχίσει να προωθεί την κοινώς επωφελή διμερή συνεργασία και δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό των ΗΠΑ, τόνισε χαρακτηριστικά η Ζαχάροβα.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε πως η Ουάσινγκτον προτείνει ως προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη της επικοινωνίας με την μία ή άλλη χώρα την “περιστολή” της συνεργασίας με τη Ρωσία σε διάφορα πεδία» σημείωσε, προσθέτοντας:

«Η προσέγγιση αυτή έρχεται σε αντίθεση με το αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε κράτους να διεξάγει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική».

Σύμφωνα με τη διπλωμάτη, η ρωσική πλευρά ακολουθεί διαφορετικές αρχές.

«Δεν συνδέουμε ποτέ την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων με τους εταίρους με τη φύση των δικών τους σχέσεων με τρίτες χώρες», διευκρίνισε.

«Δεν πρόκειται να θέσουμε άλλους προ μιας τεχνητής επιλογής: εμείς ή οι ΗΠΑ. Ενεργούμε βάσει του γεγονότος πως μιλάμε για κυρίαρχο προνόμιο βασισμένο στην πραγματική ισότητα κι απορρίπτουμε τον εξαναγκασμένο διάλογο. Είμαστε σίγουροι πως η ηγεσία της Κύπρου θα διατηρήσει τη δέσμευσή της για επιδίωξη ευέλικτης εξωτερικής πολιτικής και την περαιτέρω προώθηση τής κοινώς επωφελούς διμερούς συνεργασίας, η οποία έχει πλούσια ιστορία» τόνισε η Ζαχάροβα.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να σταματήσει ο ελλιμενισμός των ρωσικών πλοίων στα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση που εξέφρασε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αποτιμώντας το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο. Ήδη με τον Τραμπ να χάνει, εκτός απροόπτου, την Προεδρία των ΗΠΑ, στην Ουάσινγκτον ετοιμάζουν δυναμικό αντιρωσικό come back στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΠΗΓΗ: el.gr