Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας καλεί την αμερικανική πλευρά να επιστρέψει στην «πολιτική της ουδετερότητας» που τηρεί παραδοσιακά όσον αφορά στην Κύπρο, αντιδρώντας στο Μνημόνιο Συναντίληψης που υπεγράφη μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσινγκτον.

Κάλεσμα στις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην «πολιτική της ουδετερότητας» όσον αφορά στην Κύπρο κάνει η Τουρκία, απαντώντας στην υπογραφή, μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, ενός Μνημονίου Συναντίληψης για την εγκαθίδρυση Κέντρου Εκπαίδευσης σε θέματα Ασφάλειας.

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, επικρίνει την υπογραφή του μνημονίου η οποία έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κύπριου Προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, με τον Αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πόμπεο.

«Το Μνημόνιο Συναντίληψης δεν θα εξυπηρετήσει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και θα βλάψει την επίλυση του Κυπριακού», ανέφερε ο Ακσόι στη σχετική ανακοίνωση, σημειώνοντας πως αυτό «αγνοεί την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Προσέθεσε, δε, πως οι τελευταίες κινήσεις της αμερικανικής πλευράς, όπως η άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, «διαταράσσουν την ισορροπία μεταξύ των δύο λαών στο νησί και αυξάνουν την ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Καλούμε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν στην πολιτική της ουδετερότητας που παραδοσιακά υιοθετούν στην Κύπρο και να συμβάλουν στις προσπάθειες που αποσκοπούν στην επίλυση του Κυπριακού».

ΠΗΓΗ: el.gr