ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΣΑΛΑΚΟΥ*

Όλοι οι σοβαροί και συνειδητοποιημένοι εκπαιδευτικοί μπορούν να αντιληφθούν τις αδικίες που δέχονται χρόνια τώρα μια μερίδα αδιόριστων εκπαιδευτικών, οι αντικαταστάτες. Οι δυσκολίες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλά.

Αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια είσαι ο εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου που εδώ και χρόνια μετακινείσαι  από σχολείο σε σχολείο, για να καλύψεις τα κενά, ώστε να λειτουργούν τα σχολεία με ασφάλεια, να εξασφαλίζεται η μάθηση των μαθητών και η στήριξη των σχολικών μονάδων.

Αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια είσαι ο εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου που η προϋπηρεσία σου θα χαθεί σε 7 χρόνια με την εφαρμογή του Νέου Συστήματος Διορισμών στην Εκπαίδευση (ΝΣΔΕ).  Ένα ΝΣΔΕ που αφήνει σε λίγα χρόνια άνεργους χιλιάδες αντικαταστάτες με πέραν των δέκα χρόνων προϋπηρεσία.  Κάποιοι αποφάσισαν  πως η  εισαγωγή ενός νέου, σύγχρονου και αξιοκρατικού συστήματος διορισμών στη δημόσια εκπαιδευτική υπηρεσία, θα βελτιώνει και θα αναβαθμίζει το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Δεν είχα την αφέλεια να πιστεύω ότι το μέλλον της εκπαίδευσης μπορεί να είναι προϊόν διαβούλευσης κάποιων πεφωτισμένων εγκεφάλων, το οποίο θα εφαρμοστεί επί του κοινωνικού συνόλου με τη μορφή της μεγάλης μεταρρύθμισηςΔυστυχώς, όχι μόνο δεν βελτιώνει το υπάρχον εκπαιδευτικό σύστημα αλλά έχει δημιουργήσει νέα προβλήματα και αδικίες σε βάρος μιας μερίδας εκπαιδευτικών. Ένα  ΝΣΔΕ που στοχεύει στην επιλογή των «καταλληλότερων εκπαιδευτικών» για ένταξη στην εκπαίδευση, χωρίς να αναφέρει ότι αυτοί οι εκπαιδευτικοί θα ανακυκλώνονται συνεχώς. Χωρίς να αναφέρει πως ο κάθε υποψήφιος θα πρέπει χρόνο παρά χρόνο να παρακάθεται στις εξετάσεις για να εξασφαλίσει δίχρονη σύμβαση με την ελπίδα να μετατραπεί στο καθεστώς “αορίστου”. Ένα ΝΣΔΕ που δημιούργησε τρεις καταλόγους (διοριστέων, διορισίμων, αορίστου) και σε λίγα χρόνια θα αφήσει τους αντικαταστάτες με πολύχρονη πείρα χωρίς εργασία, γιατί ως γνωστόν για κάποιους είμαστε απλά ένας αριθμός.

Αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια είσαι ο/η εκπαιδευτικός που δεν δικαιούσαι ούτε και μία μέρα άδεια ασθενείας. Σε τέτοια περίπτωση χάνεις την αντικατάσταση σου και επανέρχεσαι στη διαδικασία διεκδίκησης μιας νέας αντικατάστασης. Πολύ απλά αγαπητέ αντικαταστάτη, θα σε αντικαταστήσουν με κάποιον άλλον γιατί δεν έχεις το δικαιώμα να ασθενήσεις. Η ιδέα δημιουργίας μιας φόρμουλας για άδειες ασθενείας πέρα του ενός μήνα είναι μια δίκαιη λύση, που όμως κανείς δεν είναι διατεθειμένος να φτιάξει και να εφαρμόσει. 

Αγαπητή αντικαταστάτρια είσαι η εκπαιδευτικός που δεν δικαιούσαι άδεια μητρότητας με πλήρης απολαβές (12 εβδομάδες) παρά μόνο το επίδομα των Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Αγαπητή αντικαταστάτρια, δεν τολμώ να αναφέρω τις ώρες θηλασμού και το αναφαίρετο δικαίωμά σου για φροντίδα βρέφους.

Αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια είσαι ο/η εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου που στις διακοπές των Χριστουγέννων και Πάσχα μένεις απλήρωτος. Μένεις απλήρωτος ακόμα κι εάν η αντικατάσταση σου συνεχίζεται και μετά το διάλλειμμα των διακοπών αυτών.

Αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια είσαι ο εκπαιδευτικός ορισμένου χρόνου που πληρώνεται για την εργασία του, αργοπορημένα, ένα μήνα μετά, μια ξεκάθαρη καταπάτηση εργασιακών δικαιωμάτων. Δεν έφτανε μόνο αυτό, φέτος έχει παρουσιαστεί η καθυστέρηση στην καταβολή του μισθού αντικαταστατών από πλευράς Υπουργείου για περίοδο πέραν του ενός μηνός.

Αγαπητέ αντικαταστάτη, είσαι ο εκπαιδευτικός που θα μπεί το πρωινό σε μια τάξη δίχως να έχει οποιαδήποτε ενημέρωση και θα πρέπει να σταθεί ικανός να αντεπεξέλθει άμεσα απέναντι σε όποιο διδακτικό αντικείμενο, σε οποιαδήποτε τάξη. Και το κάνεις αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια γιατί πάνω απ’ όλα αγαπάς να είσαι δάσκαλος/α, αγαπάς το επάγγελμα σου και τα παιδιά, αλλιώς δεν θα άντεχες εδώ και χρόνια τις αδικίες εις βάρος σου. “Είτε βραδιάζει, είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί” είχε πει ο Σεφέρης. Παρά τις όποιες δυσκολίες  και την έλλειψη σεβασμού συνεχίζεις το έργο σου.

Η αναγνώριση της πραγματικότητας, η έντιμη στάση μας απέναντι στα γεγονότα  και η διεκδίκηση δίκαιας μεταχείρισης είναι σήμερα παρά ποτέ απαραίτητη αγαπητέ/ή αντικαταστάτη/τρια, για να διασφαλίσουμε και να διαφυλάξουμε τα κεκτημένα μας και να μη γίνουμε ίδιοι με αυτούς που επιδιώκουν τη συνεχή εκμετάλλευση και εκμηδενισμό των ικανοτήτων και των γνώσεων μας. Καιρός να σκεφτούμε τον εαυτό μας και τα παιδιά μας και να βγούμε μπροστά. Μόνο έτσι θα διατηρήσουμε λευκό το γιασεμί. Το οφείλουμε στα παιδιά μας άλλωστε.

*Αντικαταστάτρια Εκπαιδευτικός Δημοτικής

Υποψήφια ΓΑ ΠΟΕΔ Προοδευτικής Κίνησης Δασκάλων και Νηπιαγωγών – Συνεργαζόμενοι

ΠΗΓΗ: paideia-news