Το ενδιαφέρον πολλών επενδυτών προσέλκυσαν οι περίφημες βίλες που σχεδίασε ο Βενετός αρχιτέκτονας Αντρέα Παλλάντιο, κατά τον 16ο αιώνα και οι οποίες βρίσκονται στην Ιταλία.

Ιταλός ιδιοκτήτης ενός εκ των σπουδαίων αρχιτεκτονικών μνημείων, ανέφερε στο euronews ότι συζητώντας με άλλους ιδιοκτήτες παλλαντιανών κτιρίων στην περιοχή του Βένετο, του ανέφεραν ότι έχουν επικοινωνήσει μαζί τους διάφοροι επενδυτές και πως ξεκινούν διαπραγματεύσεις. «Πρόκειται για ξένα fund που έρχονται στην περιοχή του Βένετο, για να αγοράσουν σημαντικά ακίνητα για τουριστική εκμετάλλευση» είπε, διευκρινίζοντας πως οι σοβαρότερες προτάσεις προέρχονται από αραβικά fund.

Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε πρόκειται για 24 οικοδομήματα χαρακτηρισμένα ως μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τα οποία λειτουργούσαν ως τουριστικά αξιοθέατα και πλέον δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα στους ιδιοκτήτες τους.

Ο Κριστιάν Μαλινβέρνι, ιδιοκτήτης του παλιότερου παλαντιανού οικοδομήματος της Villa Godi, δεν κρύβει την ανησυχία του, καθώς όπως υπογράμμισε «η μεγάλη ζημία είναι να πουληθούν αυτές οι βίλες χωρίς κέρδος για τους ιδιοκτήτες τους, επειδή αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και υποχρεώνονται να τις πουλήσουν και μάλιστα χωρίς κέρδος».  

Τώρα με την πανδημία και ενώ η Ιταλία προσπαθεί να βγει από αυτήν «πολλοί είναι εκείνοι που βλέπουν την πολιτιστική τους κληρονομιά να απειλείται από επίδοξους επενδυτές» κατέληξε ο κ. Μαλινβέρνι.