Δύο νέα προγράμματα ανακύκλωσης / κομποστοποίησης του Δήμου Λεμεσού
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και Περιβάλλοντος του Δήμου Λεμεσού κ. Κώστας Γιάλλουρους, μιλώντας στην Πρωινή Εκπομπή του Sports1, ανέλυσε τη λειτουργία των δύο νέων προγραμμάτων ανακύκλωσης και κομποστοποίησης που προωθεί ο Δήμος Λεμεσού.
«Πρώτο πρόγραμμα η ανακύκλωση στις κατοικίες, πιλοτικά ξεκίνησε το έργο στην περιοχή της Εκάλης, ενώ το δεύτερο πρόγραμμα αφορά την Κομποστοποίηση των οργανικών αποβλήτων, και μετατρέπονται σε λίπασμα, έχουν ολοκληρωθεί τα σεμινάρια και από αυτή την βδομάδα θα αρχίσει τη λειτουργία του.»
«Τρίτο πρόγραμμα, Υπόγυιοι κάλαθοι θα τοποθετηθούν σε περιοχές πολυκατοικιών με αυτό το τρόπο θα φύγουν οι κίτρινοι κάλαθοι από τις περιοχές της Νεάπολης και της παραλίας όπου υπάρχει ακαταστασία και να εκσυγχρονιστεί η πόλη μας σε μια σύγχρονη πόλη.»

Έχουν δοθεί κίνητρα στους πολίτες για να χρησιμοποιούν το πρόγραμμα ανακύκλωσης και κομποστοποίσησης όπως μείωση στο λογαριασμό των σκύβαλων, όσο καταναλώνεις τόσο θα πετάς, ενώ θα επιχορηγήσουμε και κάποιους κάδους στο μισό κόστος ώστε όλοι οι συνδημότες να μπορούν να χρησιμοποιούν τους κάδους»
Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανακύκλωσης μέσω ανταποδοτικών  κινήτρων (“Benefit As you Save – BAS)
Εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών (πρόγραμμα ACUA του Επιχειρησιακού Προγράμματος INTERREG V-A Ελλάδα – Κύπρος 2014 – 2020)
Πιλοτικό πρόγραμμα ενίσχυσης της ανακύκλωσης μέσω ανταποδοτικών κινήτρων (“Benefit As you Save – BAS)
Το πρόγραμμα είναι μέσα στα πλαίσια του ευρωπαϊκού έργου «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΩΝ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ» “Benefit As you Save – BAS” στο πλαίσιο του διασυνοριακού προγράμματος Interreg – BalkanMed 2014-2020.
«Οι λειτουργοί του Δήμου προσπαθούν να βρουν τρόπους ώστε να επιβραβεύουν τους δημότες οι οποίοι θα ακολουθούν πιστά το πρόγραμμα, ενώ αντιθέτως στους πολίτες οι οποίοι θα πετούν τα σκύβαλα όπου βρουν θα καταγγέλλονται»
Έχουμε θετική ανταπόκριση από την πληροφόρηση του κοινό για το πρόγραμμα της ανακύκλωσης. Το πρόγραμμα αξιολογήθηκε θετικά


Τρίτο σχέδιο είναι η αγορά νέων σκυβαλοφόρων αλλά και τρακτέρ ώστε να αυξήσουμε τις υπηρεσίες μας προς τους δημότες. Είναι αλλαγές που πρέπει να συνηθίσουμε στο τρόπο ζωής μας για να μπορέσουμε να προχωρούμε.
Παράκληση της υπηρεσίας να καταγγέλλονται οι παρανομούντες ώστε να τους επιβάλλεται πρόστιμο σε περίπτωση που δε σέβονται τους συμπολίτες τους και το περιβάλλον.


Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με το Πεντάκωμο. Το Βατί έκλεισε το 2018 και άρχισε να λειτουργεί ο ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Μονάδα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) στο Πεντάκωμο, περιμένουμε να επέμβει η κυβέρνηση η οποία θα δώσει λύσεις καθώς δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, καθώς μεταφέρονται τόνοι σκύβαλων καθημερινά.


Πρόβλημα και με τα πράσινα σημεία καθώς έχουμε δώσει αρκετά χρήματα και τα σημεία που έχουν δοθεί στην Επαρχία Λεμεσού για ογκώδη απόβλητα (Κολόσσι, Παρεκκλησιά, Φασούλλα, Αυδήμου) δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον κόσμο, Ο Δήμος Λεμεσού είναι προς αναζήτηση επιπρόσθετων Πράσινων Σημείων.